Take off mot himmelska höjder 12-12

Kulturhusets säsongstart är utsatt till 11 sept då den unga och sprudlande stråkkvartetten med de tre syskonen Dahlkvist med primarieviolinisten Bartosz Cajler sjuder igång höstprogrammet. Men vi har redan tjuvstartat med Lilla Akademins splitternya orkester. SNUO som gjorde bejublad spontankonsert i Ytterjärna.

Och nu var det rena fyrverkeriet i vår nya serie 12.12 (återkommer den första torsdagen i varje månad med hemlig artist/ensemble kl.12.12 prick) Premiären 2/9-10 kl 12.12 gjorde La Ronde des Violons – Hugo Ticciatis violinensemble sprungen även den ur den kreativa Lilla Akademin med sin eldsjäl Nina Balabina. Hoohoo vilken fröjd o fart och feeling – samspel och spelglädje de bjöd på. Ja, konserten 12.12 är gratis och som sagt är artisterna hemlig tills 12.12.

Nu var det ju första gången, så vi trodde att vi skulle få leva med att bara 12 hade beställt lunch… Och vi var också 12. 7 violinister, en pianist – Henrik Måwe, jag och Rembert Biemond – som haft idéen och elden, Martin och Johannes på ljus. Alltså 12-12 kl 12.12. Det lät bra men det vart inte så. Det vart bättre. Folk strömmade till och när Rembert slog på gong-gongen kl 12.12 (atomurstid som var lite efter svensk borgerlig enl Fröken Ur…) så kunde man räkna uppåt 200 (tvåhundra) åhörare.

Tänk där satt man och visste inget om vad som skulle hända! Och in kommer 8 svartklädda unga musiker och tar oss med i sin take-off mot musikaliskt himmelska höjder.

Kulturtillskott kallar vi det och kultur är näring för vår ande.

Det andra motivet är maten som både hos Pia (Järna Kafé i Kulturhuset) och Robert (Ytterjärna Restaurang) är omsorgsfullt lagad av ekologiska näringsstinna och njutbart friska råvaror.

Det tredje motivet är att möta nya människor och återse gamla vänner. Faktiskt störtade Rembert och jag upp på scenen och stal 50 sekunder av showen före sista stycket och Rembert avslutade vårt tal med 20 sekunders experiment. Alla skulle shake hands med helst någon okänd. Publiken var med på noterna. Ja till den graden att de inledde samtal och flera glömde totalt var de var och vad de gjorde och började ivrigt diskuterande röra sig mot utgångarna. Vi var tvungna att ropa i högtalarna att det var ett nummer kvar;-) Alla satte sig och lätt sig ryckas med i en rykande final. Jubel och vilda applåder. Rosor!

12.12 är från starten en succé. Varje gång kommer att vara annorlunda. Och även fiaskon kan vara uppiggande. Nå – nu var det succé och det kändes bra.

Ett svar to “Take off mot himmelska höjder 12-12”

  1. 2 september 2010 – premiär! | 12:12 Says:

    […] Peter de Voto ‘s Blog om första 12:12 Det här inlägget postades i Tidigare evenemang. Bokmärk permalänken. ← Nästa: kl 12:12, 7 oktober […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: